Pobble


Vitalis intensieve zorg

Partners

 

Meer informatie

Wendy van Zon, coördinator kunst en cultuur Vitalis intensieve zorg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pobble is een project van Oscar van Beek. Vorig jaar studeerde hij met dit project af aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij onderzocht de communicatie tussen hulpbehoevende ouderen en hun kinderen.
Mensen in een WoonZorg omgeving raken steeds meer geïsoleerd en verwijderd van het leven buiten de WoonZorg locatie. Dit kan allerlei oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan verminderde mobiliteit, ziekte of psychogeriatrische problemen. Familieleden en kinderen weten vaak wel wat er speelt in het leven van hun dierbare in het verpleeg- of verzorgingshuis. Andersom is dat vaak anders. Naarmate de leef cirkel kleiner wordt en iemand niet meer uit huis komt, raakt diegene steeds verder verwijderd van de buitenwereld en dus ook van het dagelijkse leven van vrienden, familieleden en kennissen.
Om dit tegen te gaan en om de communicatie tussen bewoners en hun familieleden/ dierbaren te verbeteren heeft Oscar “Pobble” ontwikkeld. Het idee voor Pobble ontstond in 2017 tijdens een onderzoek onder bewoners van Vitalis Peppelrode. In 2018 zetten we Pobble in binnen Vitalis Intensieve Zorg.

In de huiskamers van een aantal afdelingen van Vitalis Peppelrode en Vitalis Wissehaege komen foto printers te staan. Op een willekeurig moment rolt er een foto uit de printer. Een foto uit de buitenwereld. Dit is een foto van een familielid, mantelzorger of vriend van een van de bewoners. ‘Van wie zou de foto zijn? De keeper die daar in het doel staat, dat is mijn kleinzoon! Waar zou deze foto genomen zijn? In de supermarkt? Hé die supermarkt die ken ik, dat is vlak bij waar ik vroeger woonde.’
Iedere dag ontvangen de bewoners van de afdeling een foto, genomen door een familielid of mantelzorger die verbonden is aan een bewoner van de afdeling. We weten alleen niet van wie we een foto krijgen en we weten ook niet op welk moment van de dag. Dat maakt het spannend en niet alledaags. We hebben iets om naar uit te kijken, iets om samen over te praten. Tijdens de bezoekmomenten is het tevens een gespreksonderwerp om met familie en vrienden over te praten.

Familieleden en eerste contactpersonen krijgen de mogelijkheid om deel te nemen aan het project. Zij zorgen voor de foto’s uit de buitenwereld. Ze bepalen echter niet zelf wat en wanneer ze fotograferen. Op het moment dat ze een e-mail ontvangen, maken ze een foto van wat ze op dat moment aan het doen zijn. Ze mailen de foto en deze komt enkele seconden later uit Pobble, een speciale printer, die in de huiskamer van de afdeling waar haar/zijn familielid/ vriend woont staat.

Pobble is ook individueel in te zetten. Mocht u dat leuk vinden, dan kunt u contact opnemen met Wendy van Zon, coördinator kunst en cultuur Vitalis Intensieve zorg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Link naar film over Pobble: https://vimeo.com/220670784

 
Maatschappelijk project met technologische insteek, Innovatie voedt verwondering, Ouderen en ‘nieuwe’ technologische ontwikkelingen, Participatie zorgmedewerkers, vrijwilligers, mantelzorgers en familieleden.

 <